• Week van de werkstress

    Dokter Bosman

Psychiater Michiel Bosman: "Pak werkstress eerder aan"

16-11-2017, 15:12 | Lezersnieuws | Dokter Bosman

Van 13 t/m 16 november, de Week van de Werkstress, wordt meer aandacht gevraagd voor stress op het werk. Dat is hard nodig vindt psychiater Michiel Bosman van Dokter Bosman in Amsterdam: "Werkstress is beroepsziekte nummer 1 en zorgt voor minder werkplezier en meer ziekteverzuim. Vroeg ingrijpen kan veel ellende voorkomen."

Oorzaken werkstress

Werkstress kan verschillende oorzaken hebben, zoals een reorganisatie, een slechte sfeer, karaktereigenschappen als perfectionisme of te veel werk in te weinig tijd moeten doen. "Werkstress is voor zowel werknemers als werkgevers enorm belastend. Het veroorzaakt 16% van alle ziekteverzuim en kost jaarlijks zo'n twee miljard euro", vertelt psychiater Michiel Bosman. "Door het op tijd aan te pakken of te voorkomen, neemt het verzuim niet alleen af, maar hebben mensen ook meer plezier op hun werk en leveren ze beter werk. Ook wordt langdurige uitval door een burn-out voorkomen."

Lichamelijke en psychische klachten

Maar hoe weet je nu of je werkstress hebt? Dat is lang niet altijd duidelijk. Merk je dat je sneller geïrriteerd bent, last hebt van vermoeidheid of lusteloosheid, neem dat dan serieus. "Langdurige overbelasting op het werk geeft lichamelijke en psychische klachten en kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Helaas komen mensen daar soms pas achter als de man met de hamer er is", zegt Bosman.

Vroeg aan de bel trekken

Bosman adviseert om alerter te zijn op werkstress en eerder aan de bel te trekken. "Ik snap dat het soms lastig is om het op je werk te bespreken, maar het is echt belangrijk. Hou maar in je achterhoofd dat je werkgever niks aan je heeft als jij burn-out thuis komt te zitten. Misschien helpt het om het eerst met collega's te bespreken. Hebben zij ook last van de werkdruk, dan kun je samen met je leidinggevende praten." Ook vindt Bosman dat collega's onderling op elkaar kunnen letten: "Merk je dat je collega stress heeft? Maak het bespreekbaar. Vaak heeft de omgeving het eerder door dan de persoon zelf."

Zoek hulp

Lukt het niet om de stress op je werk te verminderen? "Ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts", zegt Bosman. "Hoe eerder je ingrijpt, hoe sneller de klachten over zijn. De huisarts kan je eventueel verwijzen naar een psycholoog. Werkstress is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan, hangt af van je klachten."

Wil je meer weten of een gesprek met een professional? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 088 226 76 26.