• Nergens in Nederland staan zoveel molens als aan de Hollandse plassen.

    Kaag en Braassem Promotie

Aan de drukte ontsnappen op de sloep

18-07-2018, 14:48 | Lezersnieuws | Kaag en Braassem

In opdracht van provincie Zuid-Holland en regio Holland Rijnland hebben diverse ondernemers uit het Hollandse Plassengebied twee nieuwe vaarroutes ontwikkeld: In het kielzog van de Romeinen en Molens en Meer. Daarnaast is het resultaat van deze samenwerking is een aantal mooie nieuwe vaararrangementen.  

De route van de Romeinen

Op een verrassende manier wordt u bij de vaarroute ‘In het kielzog van de Romeinen’ al varend door de geschiedenis geloodst van de Limes, de Romeinse grens. Ver voor de komst van ons moderne vervoer was de Oude Rijn een belangrijke Europese handelsroute. Door deze Romeinse sloepentocht te volgen krijgen gewone plekken ineens een bijzondere betekenis.

Molenrijk gebied

‘Molens en meer’ is een bijzondere een- of meerdaagse sloepentocht. De route gaat langs mooie molens en andere bezienswaardigheden. Nergens in Nederland staan zoveel molens als aan de Hollandse plassen. Dit is een mooie tocht waarin steden en hele mooie landschappen elkaar afwisselen.

Met gids of zelf varen

Voor een drie uur durende tocht ‘Varen op de Romeinse Rijn’ kunt u kiezen uit diverse arrangementen, startend in Alphen aan den Rijn of Leiden. Aan boord is een historicus met een pop-up museum.
De tocht ‘De molenaar vertelt’ start in Leiden. Bij deze tocht is molenaar Peter van Driel van de Buurter molen aan boord. Hij vertelt u alles over de molens in het gebied en leidt u rond bij zijn eigen molen. De routes zelf varen kan uiteraard ook. Met uw eigen sloep of met een sloep die u – al dan niet met schipper – huurt via het sloepennetwerk.

Arrangementen boeken

Voor het drie uur durende arrangement Varen op de Romeinse Rijn vanaf Alphen aan den Rijn kunt u reserveren op 28 juli of 29 september. Het arrangement met vertrek vanuit Leiden is op 25 augustus. De boot vertrekt om 11 uur. Deze tocht kost u €25.
Ook de tocht ‘De molenaar vertelt’ is te reserveren. Deze vertrekt om 13.30 uur vanuit Leiden op 3 en 17 augustus, duurt 2,5 uur en kost u €25. Meer informatie over alle arrangementen vindt u op de website www.sloepennetwerk.nl/arrangementen.

Voor komend jaar staan er nog een aantal nieuwe vaarroutes en arrangementen op de planning: Handel en Wandel, Natuurrijk Waterland en Avontuurlijk Actief.  Enthousiaste ondernemers mogen zich altijd bij het sloepennetwerk aanmelden om mee te denken en/of doen.