Columns

Column Peter Voskuil: Symboolpolitiek

Een doorbraak in de internationale politiek: de Nederlandse vlag krijgt voortaan een vaste plek in onze raadzaal. Eindelijk is duidelijk aan welke kant Haarlemmermeer staat. Zullen ze in Afghanistan van opkijken. Met veel vlagvertoon (excuses voor de uitdrukking) heeft de politieke partij Forza!

Dorpsdiender: Halloween

Hoewel het vandaag volgens de agenda 'dankdag voor gewas en arbeid' is, gaat het verhaal van onze dorpsdiender over een heel ander actueel thema, de viering van Halloween, afgeleid van 'All Hallows Even' wat herinnert aan het katholieke feest op 1 november van Allerheiligen.

Vrouwsimona: Puistwoorden

Bovenstaand woord is geen scheldwoord maar, waar komt het vandaan? Het komt uit een woordenboekje dat uitgegeven is, in september 2008, en dat tot doel had om ambtenaren te leren duidelijker te zijn in hun taalgebruik naar de burger hier in Haarlemmermeer.

Voskuil: Stikstof

Zondagmiddag en ik besluit een rondje stikstof te gaan happen. U weet wel, de activiteit die vroeger ook wel 'wandelen' werd genoemd. Eenmaal buiten probeer ik te peilen hoe erg het milieu er aan toe is. Er staat geen wind, het zonnetje schijnt.

Kapperspraat Liegen

"Wat is nu de verassing?", vroeg het joch, die ik nog nooit zo snel in mijn stoel had zien klimmen.

Blijkbaar had zijn vader hem beloofd dat als hij snel in de kappersstoel ging zitten hij een verassing voor hem had.

Column René Heijmans: Gehacked en gelekt?

Sensatie! Kommer en kwel! Wat is er aan de hand? Het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) is gehacked. Het door Schiphol Group en Luchtverkeersleiding Nederland ingestelde BAS is zo lek als een mandje gebleken.

Column Peter Voskuil: Boeken Top 10

Drukke week achter de rug. Mijn nieuwe boek 'Eregalerij Der Nederpop' werd deze week gepresenteerd (zie ook het artikel elders in deze krant). Zijn altijd spannende momenten. Je werkt jaren met hart en ziel aan zo'n uitgave, en dan is het heel sneu als niemand geïnteresseerd in je boek zou zijn.

Column Jonna: Cultuurverschillen

Zweden en Nederland. Veel buitenlanders denken dat wij helemaal niet zoveel verschillen van Zweden. In Engeland zeiden ze: 'Vaak pikken de jullie en de mensen van de Scandinavische landen de taal sneller op.

Dorpsdiender: Afstandsbediening

Zo'n veertig jaar geleden waren twee verschillende sleutels nodig om de deur van een auto open te maken en vervolgens te starten. Daarna werden beide functies in één sleutel ondergebracht, moest je altijd wel naast het voertuig staan om te kunnen ontgrendelen.

Pagina's