• column

    renee heijmans

René Heijmans: De donkere dagen

Het is deze dagen toch echt een waar genoegen om door het dorp te rijden. Zeker na een uur of half vijf, wanneer de schemering komt en de straten van het dorp in een sombere donkere gloed hult. Maar niet tegen kersttijd. Want bijna heel Badhoevedorp gaat zich te buiten aan de een of andere vorm van kerstverlichting. Zowel binnenshuis, maar vooral ook heel veel buitenshuis. Aan dakgoten zie je van die prachtige huilende slierten, zorgvuldig opgehangen aan de spijkertjes die er al jarenlang hangen en ieder jaar weer goede dienst doen. Doodgewone bomen transformeren van een normale saaie boom tot een oase van licht, waarbij de grilligheid van de takken wordt benadrukt door de aangebrachte lampjes. De kerstbomen en boompjes zijn niet te ontwijken, in iedere straat zie je er wel een paar, soms voor het raam en soms in de voortuin. Je moet deze dagen ook niet vreemd opkijken wanneer je een Kerstman opeens tegen een gevel ziet opklimmen. Of dat er ergens een rendier door een voortuin galoppeert. Bijzondere vermelding mijnerzijds voor het gebouw van de brandweer. Prachtig gestileerd, niet te fel maar lekker warm licht en heel erg sfeervol. En er zullen vast nog meer plekken zijn waar je even van moet ah-en en oh-en.

Onwillekeurig denk ik terug aan de Kerstdagen van toen mijn kinderen nog klein waren. Toen was een van de hoogtepunten van de Kerst een avondlijke wandeling door de Zwaluwstraat, waar de hele straat met vereende krachten had zorggedragen voor een werkelijk feeëriek geheel. Er zijn gelukkig nog steeds een paar fanatiekelingen daar, maar zo groots als toen is het al jaren niet meer.

Hoewel we deze dagen eigenlijk niet te klagen hebben over al die extra verlichting op straat, afgezien van de gezellige warmte die hier nog bij vrij komt, moet me toch een waarschuwing van het hart. En dat gaat over de fietsverlichting. Ik heb al een aantal keren meegemaakt dat ik flink moest remmen voor een fietser die zonder verlichting pas op het laatste moment zichtbaar was in mijn koplampen. En zelfs overstekende voetgangers zijn deze dagen lastig te zien op een afstand. Ik moet wel eens lachen als ik baasjes zie lopen met hun hond, die een fluorescerende halsband of een knipperend lampje aan de nek heeft. Maar aan de andere kant, daardoor zijn ze natuurlijk wel goed zichtbaar.

Misschien moeten we alle verkeersdeelnemers in deze donkere dagen uitdossen met een extra stukje verlichting. Niet alleen voor de gezelligheid, maar juist ook voor die broodnodige zichtbaarheid!