• Robert Joore

KAPPERSPRAAT | #menot

Een aantal dagen zijn we al weer op weg in 2018. Een mooi moment om terug te kijken op 2017. Wij kunnen terug kijken op een goed jaar met waardevolle ontmoetingen.

Bij ons in de salon staat het persoonlijke contact hoog genoteerd. In deze tijd van onpersoonlijk social media contact zou je dat zo maar kunnen zien als een welkome afwisseling.

We waren getuige van het overlijden van de echtgenote van een van onze klanten. Tussen het overlijden en het cremeren was er nog een bezoek aan onze salon. Het oprecht geïnteresseerd zijn, gekoppeld aan de wil om te delen was mooi. We wisten natuurlijk al dat ze ziek was en dat er van genezing geen sprake meer was. Toch overvalt het feitelijke overlijden je altijd. Tenminste, dat is mijn ervaring. Het gesprek dat we hadden aan de koffietafel was memorabel.

Daarnaast heb ik in 2017 ook weer iets geleerd. Een mooie toepasbare uitdrukking. Liefdevol onverschillig, luidt deze uitdrukking.

Wanneer je, zoals ik, in het bezit bent van een aantal kinderen is deze benadering zeer aan te bevelen. Het komt door het jaar heen regelmatig voor dat een van de bloedjes hogelijk verongelijkt zijn of meestal haar verhaal komt doen. Vaak gaat het dan over een actie van een klasgenootje die iets gezegd heeft of iets gedaan heeft waardoor de kleine een tikkeltje van slag is. Nu zou je natuurlijk het kind aan de hand kunnen nemen en op hoge poten verhaal gaan halen bij de dader, zijn of haar ouders, de onderwijzer en de schooldirectie.

Deze handelswijze schijnt tegenwoordig vrij gebruikelijk te zijn. Je kunt natuurlijk ook tegen je kind zeggen dat hij of zij het zo niet bedoeld heeft en over gaan tot de orde van de dag. Scheelt in ieder geval tijd.

En dan nog #metoo. Daar moeten we absoluut nog aan werken. Nog nooit ben ik onheus bejegend. Kan toch niet.

Ben Perdaan