• Selfie

Jonna: Lachgas

Weer iets dat je nu overal hoort en op straat ziet liggen. Onder jongeren schijnt het heel populair te zijn. Sommige halen het via het internet, anderen hebben een contactpersoon en het lijkt maar niet op te houden. Als je een pil neemt dan neem je er maar één, maar zodra je aan lachgas gaat dan kan je het zo drie of vier keer doen.

Zelf ben ik niet zo van de lachgas. Ik heb het nog nooit geprobeerd en eigenlijk heb ik er ook niet zo'n behoefte aan. Sommige vrienden en vriendinnen gebruiken het weleens, maar dat is voor mij geen reden om ja te zeggen tegen zoiets. Toevallig las ik vorige week dat het openbare gebruik van lachgas nu verboden is in Haarlemmermeer. Ik vind dit best wel terecht. Lachgas kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Je hersenen krijgen een paar seconden geen zuurstof meer en dat klinkt niet echt goed. Al met al duurt het maar ongeveer 20 seconden, maar veel mensen doen het dan nog een keer. Dat vinden ze leuk of zo.

Anderen zeggen dat het je lacherig maakt en een soort van verlamd. Ik weet niet zo goed wat ik daarvan moet vinden. Daarbij gebruiken veel jongeren lachgas in combinatie met alcohol. Hierdoor vallen ze soms flauw of gaan ze out… Dat kan nooit goed voor je lichaam zijn toch?

Ik klink nu behoorlijk negatief over lachgas, maar ik kan niet ontkennen dat ik niet een keer na heb gedacht om het te proberen. Het was allemaal heel nieuw en als ik een keuze moest maken tussen xtc en lachgas dan was voor mij de keuze al snel gemaakt. Ook wist ik toen nog niet zo veel over lachgas. Ik had niet echt een goed beeld van risico's van het gebruik. Nu weet ik dat je longen erdoor kunnen bevriezen of je een zuurstoftekort in je hersenen kan krijgen. Als je al verkouden bent, dan zorgt lachgas voor extra druk in je hoofd wat ervoor kan zorgen dat je trommelvlies springt. Dat zijn niet die risico's die ik wil nemen, daarbij praten we nu alleen over directe risico's er zijn ook nog een aantal lange termijn risico's. We praten dan over problemen waar je de rest van je leven last van gaat houden… En dat allemaal omdat je het leuk vond om lachgas te gebruiken op feestjes…