• PR

DORPSDIENDER | Vrije wiet

Voorjaar 1999. Ben Haspels is erbij als de regiopolitie Kennemerland 225 politiemensen inzet voor een grootscheepse actie in de kop van Noord-Holland. Ook twee ME pelotons doen mee bij het opsporen van hennepplantages op vijftien verschillende locaties. "Het was enorm", herinnert hij zich. Er worden bij deze actie een kleine 40.000 hennepplanten in beslag genomen. Plus een vuurwapen en twee schietbalpennen. Zoals gebruikelijk vinden de planten hun weg naar de Alkmaarse afvalverwerkingsinstallatie.

Het is in zijn loopbaan niet de enige illegale hennepkwekerij waarmee hij wordt geconfronteerd, maar wel de meest spectaculaire actie. "Na de jaren negentig van de vorige eeuw zie je een duidelijke groei in de wietteelt. Ook hier in Haarlemmermeer. Op de meest uiteenlopende plekken, in een loods op een industrieterrein, bij een boer in een schuur of gewoon in een woning."

Hij memoreert de vondst in een huis, dat was onderverhuurd aan 'keurige mensen'. "Op de bovenverdieping was een complete kamer ingebouwd, met spaanplaten voorzien van zwart folie en ingericht met krachtige lampen, waarschijnlijk gepikt uit een kassenbedrijf." Door het enorme stroomverbruik loopt de clandestiene teler uiteindelijk tegen de lamp.

En dan stemt de Tweede Kamer in februari van dit jaar in met het legaliseren van wietteelt. Voorstanders zien het als 'goed nieuws'. Telers worden gecontroleerd, wat moet garanderen dat de geproduceerde softdrugs van goede kwaliteit zijn. Onze oud-politieman heeft zo z'n twijfels. Met name waar het jongeren betreft, beneden de 18. "Die willen ook aan hun spul komen en dat gebeurt dan toch langs de illegale weg." Hij heeft er een hard hoofd in, maar een pasklare oplossing kan hij ook niet bedenken.

Geertje Bos

Wilt u reageren of heeft u zelf nog herinneringen aan de Vennepse oud-politieman? Mail dan naar geertjemm@xs4all.nl.