• Archief

DORPSDIENDER: Autoschade

Onze oud-politieman wil het vandaag eens hebben over autoschade. Als gevolg van de gladheid dezer dagen hebben heel wat automobilisten hiermee te maken. Voor die situatie heeft Haspels echter geen pasklaar antwoord, kwestie van overmacht en wel of niet zaak van de verzekering. In zijn arbeidzame jaren heeft hij overigens menigmaal wel goed advies kunnen geven.

Hij noemt als voorbeeld het Waarborgfonds. Lang niet bij iedere weggebruiker bekend, is zijn ervaring. Daarom even voor u opgezocht. Sinds 1965 bestaat in ons land het zogeheten Waarborgfonds Motorverkeer, kortweg WBF. Heeft u schade door een onbekend of niet verzekerd motorvoertuig, dan kunt u terecht bij dit fonds. Niet alleen voor de materiële schade, maar ook in geval van persoonlijk letsel.

"Altijd wel meteen aangifte doen bij de politie, als het mogelijk is met getuigen die kunnen verklaren dat de auto zonder schade was achtergelaten." Overigens kan geen beroep worden gedaan in geval van schade door vandalisme, vuurwerk of natuurgeweld.

We weten allemaal wel, dat wanneer je een aanrijding met schade veroorzaakt, je verplicht bent dit kenbaar te maken, ook al heb je haast om weg te komen. "Die persoon mag best wegrijden maar moet dan een briefje achterlaten met zijn gegevens. Zomaar doorrijden na een aanrijding is strafbaar. Meldt de man of vrouw zich binnen 24 uur, vervalt de aanklacht van het doorrijden."

Onze zegsman wijst erop dat degene die schade heeft en daarvan aangifte heeft gedaan, dient te blijven waar hij is. "In verband met sporenonderzoek. Ook al gaat het om een kleine beschadiging, er zijn altijd laksporen en vaak ook sporen op de grond. Je moet trouwens als gedupeerde binnen 24 uur melding maken, vanwege de pakkans."

Uit de praktijk. "Bestuurder maakt dat hij wegkomt na de aanrijding, maar omstanders hebben het kenteken genoteerd en op camerabeelden is hij ook duidelijk te zien. Heb persoonlijk meegemaakt dat er gewoon hevig werd ontkend. Kijk, dan is er dus echt geen pardon."

Geertje Bos