• Marina de Wit

'Nieuwsgierig naar omgeving' | Publiek ontdekt landschap

Marina de Wit

NIEUW-VENNEP Landgoed Kleine Vennep op PARK21 staat deze hele maand in het teken van de Landschapstriënnale. Dit driejaarlijks rondtrekkend festival biedt publiek en professionals een gevarieerd programma van tentoonstellingen en excursies tot workshops en expertmeetings. De feestelijke publieksopening gaf zaterdag alvast een voorproefje.

Wie zaterdagmiddag het landgoed oprijdt, kan niet om de kaart van Noord-Holland heen. De enorme kaart, schaal 1:2000, ligt op de grond en is door de regen onder water gelopen. Maar de kletsnatte kaart mag de pret niet drukken. Schoenen uit en op blote voeten zoeken waar je woont. Ook Almere staat erop omdat deze stad deel uitmaakt van metropoolregio Amsterdam. Het landschap rondom het landgoed is indrukwekkend bij de stralende zon en slechts een klein wolkje aan de lucht. Een prima middag om eens goed te beseffen hoe groot PARK21 gaat worden. Het

park, 1000 hectare, staat gepland in het gebied tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en loopt van de Driemerenweg tot

aan de A4.

Mevrouw Koeckhoven, geboren Vennepse, kijkt wat rond en neemt alle informatie in haar op. Op het terrein staat een caravan over PARK21, een foodtruck van BioSoepi met bar en terras en in de boerderij speelt een bandje, gaat bijna de film Tomorrow van start en zowel binnen als buiten zijn tentoonstellingen te zien. "Ik ben vooral erg benieuwd wat er staat te gebeuren en voel me betrokken", zegt ze. Ze heeft vroeger zelf bij de gemeente gewerkt. "Ik

verwacht dat het park pas over zo'n 30 jaar af is."

Bij de grote kaart staan de ouders van Eva Reichardt te kijken. Ze werkt bij de gemeente en is nauw betrokken bij PARK21. "Omdat zij vandaag te druk is, zijn wij hier. Het festival is leuk opgezet en het is best druk", aldus haar ouders. "Wij wonen sinds 1960 in Hoofddorp en vinden het nog steeds heerlijk om buiten te wonen, maar toch centraal met een uitstekende busverbinding, een treinstation en goede fietspaden."

Jan Max Hilster is toevallig met vrouw en zonen in de buurt en had niet verwacht zo'n weids landschap aan te treffen. "Ik krijg een goede indruk en sfeerimpressie en het is vooral de nieuwsgierigheid naar het reilen en zeilen in je eigen omgeving." De buitententoonstelling van Theo Baart wordt druk bezocht. Door middel van

zo'n dertig foto's brengt hij het Noord-Hollandse landschap in beeld. Een algemene conclusie van de middag is dat het

Nederlandse landschap zo verrassend leuk is, en 'waarom altijd foto's maken van verweggistan? Kijk

om je heen en realiseer je wat voor prachtige foto's je heel dichtbij kunt maken', aldus een amateurfotograaf uit Heemstede.

PROGRAMMA Kirsten Bekker maakt deel uit van het projectteam PARK21 en is een van de curatoren van de Landschapstriennale. Ze licht toe: "Na de officiële opening gisteren kan het publiek vandaag genieten van muziek, film, eten en workshops. "De komende maand hebben we bijna dagelijks een programma. De triënnale laat de trends in ons landschap zien. Thema's als water, duurzaamheid, energie en voedsel komen aan bod. Haarlemmermeer is uitermate geschikt voor deze thema's."

Bekker verwacht naast het 'gewone' publiek ook landschapsarchitecten, beleidsmakers en bestuurders op de manifestatie. Het programma van het festival is te vinden op www.landschapstriennale.com.